Polscy studenci zostali wyróżnieni w prestiżowym konkursie

Anna Piątek, Piotr Gajdka – studenci Politechniki Śląskiej, oraz Mikołaj Kociołek z Politechniki Warszawskiej otrzymali wyróżnienie w międzynarodowym konkursie „Tree house 2021” organizowanym przez magazyn Volume Zero. Studenci zaprojektowali wyjątkowy domek na drzewie, który został doceniony przez jury.

Studenci wspólnie zdecydowali, że zaprojektują domek, który będzie się znajdował na Półwyspie Helskim i przez to będzie mu groziło zalanie przez podnoszący się poziom morza. W ten sposób autorzy projektu chcieli zwrócić uwagę na kryzys ekologiczny, o którym już coraz więcej się mówi.

„Stwierdziliśmy, że jeśli już naszym zadaniem jest zaprojektowanie domku na drzewie, to spróbujemy potraktować samą tę ideę mieszkania wznoszonego na wysokości jako odpowiedź na jeden z problemów, z jakimi zmaga się lub będzie w przyszłości zmagać się ludzkość” – mówi Mikołaj Kociołek, student Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej.

Studenci w swoim projekcie wykorzystali wiele ciekawych i innowacyjnych rozwiązań.

– “Jeśli chodzi o bryłę obiektu, to wynika ona m.in. z pomysłu na spiralną prowadnicę, dzięki której domek może poruszać się zarówno wokół własnej osi, jak i w płaszczyźnie góra-dół” – opowiada Mikołaj Kociołek -„nadając takie właściwości projektowi chcieliśmy, by jego kształt był opływowy i umożliwiał równie dobrą obserwację otoczenia z każdej strony”.

– „Chęć udostępnienia domu wszystkim była jedną z przyczyn, dla których zdecydowaliśmy się na mechanizm, który pozwala poruszać się domkowi w górę i w dół, ciężko na przykład wyobrazić sobie osobę w podeszłym wieku wspinającą się po wysokiej drabinie”.

Warto podkreślić, że praca nad projektem domku dała im naprawdę wiele radości. Cała trójka mogła wyjść poza schematyczne myślenie i po prostu zaszaleć, puszczając wodze fantazji.

„W trakcie studiów, a tym bardziej podczas pracy w biurze niewiele mamy przestrzeni na puszczenie wodzy fantazji i zaprojektowanie czegoś odstającego od normy” – przyznaje.

– “Konkursowy brief zachęcał nas do stworzenia miejsca, które będzie spełnieniem naszych dziecięcych marzeń, a te niespełnione dotyczą przecież wszystkich, niezależnie od wieku!” – podkreśla.

Źródło: naukawpolsce.pap.pl

Powiązane Artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Zostańcie z nami

1,945FaniLubię
17ObserwującyObserwuj
0ObserwującyObserwuj

Ostatnie artykuły